Monday, August 24, 2009

How To Photoshop Your Photos!


Well,hello again!
Kali ni aku nak ajar korang macam mana nak edit gambar sebab banyak sangat orang tanya and aku malas nak editkan gambar orang lain.

Aku guna adobe photoshop 7.0 saja.Tapi kalau korang ada adobe photoshop cs2,cs3,cs4 or apa-apa lah adobe punya photoshop.Function dia agak sama saja.Cuma tambah situ sini je.Aku juga ada guna jasc paint shop pro version9.Software ni software kurun ke berapa entah.Dah lama dah.Nak cari installer dia pon aku rasa dah takda.Sebab aku mintak kat Aarief Ahmad Haafiz bin Kamaruddin yang dah pindah ke Kelana Jaya-haha.

Jadi,Inilah cara-cara nak edit gambar menggunakan adobe photoshop:

1.Click "FILE" and then "OPEN".Then,cari lah gambar yang korang nak edit tu.

2.Next,buat a new layer gambar yang korang bukak tu.Ada window layer kat column kanan belah bawah sekali.Then,buat background copy gambar tu.Act,aku tak tau apa function buat benda ni.Tapi,kawan aku ajar buat mcm ni.Buat jelah haha.Korang boleh skip step ni kalau nak.

Ok now!Kita dah boleh start editing..

3.Click "IMAGE" dekat bar yang atas sebelah "EDIT" and "LAYER" tu.

4.Pilih "ADJUSTMENT".Ok,sampai kat sini.Korang bebas nak ubah mana2 dulu.Biasanya,aku ubah "CURVE" dulu.Then,"COLOR BALANCE","BRIGHTNESS/CONTRAST", and last sekali "HUE/SATURATION".

5.Kalau korang nak buat lebih dari tu takpa.ikut selera perut lah haha.Tapi aku nasihatkan guna semua adjustment tu manual.Jangan buat auto.Nanti merepek-merepek je dia edit.

6.Ok!Itu basic editing skills lah.kalau nak ajar photomanipulation lagi lah panjang.Kalau korang dah selesai buat step-step ni semua.Kalau nak buat fade effect or ramai yang cakap lomo effect.Korang kena buat macam ni

7.Click button "Add a layer style" dekat layer windows belah kanan bawah sekali tu.Nanti banyak gila layer style akan keluar.Selalunya,aku guna color overlay atau gradient overlay.

8.Click lah salah satu.Nanti keluar blend mode "normal" and opacity "100%".Tips aku,korang kurangkan opacity ke "50%" dulu or lagi rendah.Then,bru pilih blend mode.

9.Aku selalu guna blend mode-darken,lighten,screen,exclusion.

10.Setelah selesai semuanya.Kalau nak high quality,korang save as PNG type.Kalau selalu kan JPEG.Tapi nanti saiz dia besar.Korang kena resize balik lah.

Thats all!good luck with the editing steps! kalau tak faham tu memang perkara biasa lah.Aku belajar basic skills pon dalam jangka masa 1 bulan lebih.hehe

10 comments:

  1. Aarief ahmad penjual cd photoshop kt sekolah kah kah kah tp akuu still tak reti gune ^______^

    ReplyDelete
  2. hahahahaha
    wah wah buat bisnes

    ReplyDelete
  3. ye la.. kos hidup kat bandar sekarang tinggi beb.. dan aku ni hanyalah seorang pelajar so kenalah cari side income.. -.-"

    ReplyDelete
  4. wahahah
    setuju2
    tu lah spe suroh pindah
    dok tmn sri putri kan senang
    haha

    ReplyDelete
  5. haha.. apa boleh buat.. kuasa pindah² ni bukan dalam tangan aku :D

    ReplyDelete
  6. ohh bro,kalaw nak gamba cantik stakat edit tak memadai lagi bukann?kene capture pic guna camera camera hebat hebat baru boleh ah?

    ReplyDelete
  7. yeah quality gambar kau kepada kemampuan camera jugee
    nnt aku post blog psl ni k :)
    terima kasih abg arip
    hahahaha

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete